#8 De renners

Gepubliceerd op 7 mei 2021 om 19:48

De komende weken nemen we jullie mee in de renners. Zeven dappere strijders gaan de strijd aan met de mythische berg Alpe d’Huez. Ondanks het feit dat één keer omhoog al zwaar genoeg is, zullen zij proberen om deze berg zo veel mogelijk keer te bedwingen. Om dan een beetje houvast te hebben, hebben zij zichzelf ‘gekoppeld’ aan een echte wielrenner. Als het dan zwaar wordt, dan kan je denken: “Wat zou die toprenner nu doen? Zou die opgeven? Nee, die had het ook zwaar, maar hij ging door, dus ik ook! Of ze nou de meest verstandige keuze hebben gemaakt, is de vraag. En om die vraag te beantwoorden, is een geschiedenislesje over de berg op zijn plaats.

 

Eerst even wat ruwe data, want we leven in een wereld waarin data steeds belangrijker wordt. De beklimming is 14,5 kilometer lang, en het hoogteverschil bedraagt 1.061 meter. Een snelle rekensom leert dat je dan een gemiddeld stijgingspercentage hebt van 7,9%. Om dat percentage een beetje een gevoel te geven, maak ik even de vergelijking met de Cauberg. Veel mensen zijn die wel eens opgefietst, of gelopen, om daarna in de jacuzzi van Thermae 2000 te ploffen, want oh oh oh, wat is die klim zwaar. Nou mensen die klim duurt ongeveer 1,4 km en het stijgingspercentage bedraagt gemiddeld slechts 5%! Dus, één keer de Alpe is 10 keer de Cauberg, maar dan steiler! Robert Geesink en Michael Boogerd noemden de Cauberg dan ook niet voor niets de kinderberg.

 

Het wordt dus een enorm zware klus, maar dat schuwen deze mannen niet. Het is immers voor een heel goed doel. Daarbij, dit zijn geen gewone mannen, dit zijn toppers. Dus dan koppel je je natuurlijk ook aan de beste wielrenners die er waren op deze berg. Toch? Nou onze helden niet! Of dat komt door onwetendheid, valse bescheidenheid, of zelfkennis dat gaan we verderop analyseren.

 

Ik zou, als ik mee zou fietsen, kiezen uit één van de toppers/winnaars op de Alpe. Ik ben een liefhebber van Italië, dus dan kom je al snel uit op de beste van allemaal: Marco ‘de kleine olifant’, ‘de piraat’ Pantani. De snelste man ooit op de Alpe! Hij reed de 14,5 kilometer in 37:35. En dan heeft toch niemand gedacht om zich aan deze held te koppelen.

 

Maar, we hebben natuurlijk ook genoeg keuze ook uit Nederlandse winnaars. De Alpe is niet voor niets de Nederlandse berg! Van de eerste 14 finishes op Alpe d’Huez in de Tour, werden er 8 gewonnen door een Nederlander. Joop Zoetemelk (2x), Peter Winnen (2x), Hennie Kuiper (2x), Steven Rooks en Gert-Jan Theunisse. Stuk voor stuk klasbakken, die met verzetten de Alpe opreden, waarmee wij tegenwoordig alleen maar afdalen. Ik zou zeggen, kijk eens terug naar het stoempen van Peter Winnen. Het lijkt erop dat een binnenblad, laat staan een compact, nog niet bestonden (en een triple daar gaan we het al helemaal niet over hebben, dat is ‘not-done’ onder echte wielrenners).

 

Maar goed, die zijn dus allemaal ook niet gekozen. Sterker nog van alle renners die geselecteerd zijn door onze helden, is er niet één winnaar van een Touretappe naar Alpe d’Huez! Ik vermoed dat dit komt doordat de winnaars te makkelijk de berg bedwingen. Het lijkt wel zonder moeite te gaan. Als je je dan toch vereenzelvigd met een renner, dan maar met een die het net zo moeilijk heeft als jij. Laten we de komende weken gaan kijken wie er allemaal meedoen.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.