#10 John Ullrich

Gepubliceerd op 21 mei 2021 om 08:30

Jan of John. Op straat zou je ze op dit moment nauwelijks uit elkaar houden. Allebei een paar kilootjes te veel, en worden vaak gesignaleerd bij de tap en houden wel van een feestje. Nu is dat voor Jan niet zo’n probleem. Hij heeft al gepresteerd! Winnaar van de Tour de France (7 etappezeges) en van de Vuelta, tweevoudig wereldkampioen tijdrijden, om maar even wat te noemen.

Maar, John die wil nog wel een paar keer de Alpe op. John, eigenlijk een voetballer (en dan met name erg sterk tijdens de derde helft), zal nog wel de nodige tijd op de fiets moeten doorbrengen, en een strak dieet moeten volgen. De Alpe op fietsen is niet hetzelfde als laf tegen een balletje trappen. Wielrennen is namelijk wel een echte sport. Niet effe uitrusten als de bal wordt klaargelegd voor een corner of vrije trap. Niet even wandelen als de bal toch aan de andere kant van het veld is. Nee, dit is een paar keer knallen de Alpe op! Geen plek om te schuilen of om uit te rusten!

Maar, dan hebben wij het nog niet gehad over de meest essentiële eigenschap waarover beide heren in excessieve mate beschikken: pijn kunnen leiden. Want Jan was eigenlijk een supertijdrijder die aardig een berg op kon fietsen. Hij won ook wel eens een bergrit, maar dat was dan, omdat Marco Pantani hem liet winnen. Maar niet altijd! We duiken de geschiedenisboeken in en we bladeren tot 15 juli 1997. Het is de etappe naar Andorra Arcalis. Een loodzware bergetappe over 252km! Bij dit soort etappes worden de mannen van de jongetjes gescheiden. Het kaf van het koren. Toen zelfs de lichtgewichten van klimmertjes om hun moeders begonnen te roepen, toen pakte Jan door, 7 uur en 46 minuten lang. En doorpakken dat zal John ook doen.

Wout van Aert

Nog een leuk weetje over Jan Ullrich. Hij is heel veel keer tweede geworden in het eindklassement van de Tour. Maar liefst 5 keer werd hij tweede. Dan zou je zeggen, dan wint hij daarmee tenminste nog het klassement voor de meeste tweede plaatsen. Maar helaas. Zelfs in dat klassement is hij tweede achter ‘good old’ Joop Zoetemelk. Hij werd namelijk 6 keer tweede.

Misschien nog een leuk laatste weetje. U gelooft het misschien niet, maar Jan is in 2003 bekroond met de sportiviteitsprijs. Ja, ze bestaan, sportieve Duitsers. Deze prijs kreeg Jan omdat hij wachtte op Lance Armstrong toen hij viel. Lance viel tijdens de beklimming van naar Luz Ardiden omdat hij met zijn stuur achter een tasje van een supporter bleef hangen. Was dus niet de schuld van Lance en Jan wachtte. Prachtig gebaar, maar Jan verloor de Tour (werd tweede achter Lance). Later werd Lance gediskwalificeerd vanwege doping gebruik, maar Jan kreeg de overwinning niet, omdat hij ook gebruikt had (net als de rest van de renners in het peloton, behalve Matthé Pronk, zoals zijn vrouw voor hem vertelde bij DWDD, maar die reed dan weer niet mee in die Tour, anders was hij vast de derde Nederlander geworden die de Tour gewonnen had).


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.