#11 Tonny Roglic

Gepubliceerd op 28 mei 2021 om 15:35

Kijk nu komen we tenminste bij echte klimgeiten. Zowel Primoz als Tonny, zijn gemaakt voor de bergen. Niet te groot, in topconditie en afgetraind. Geen kilo te veel. Sommige mensen proberen dit te compenseren met een lichte fiets, maar Tonny en Primoz snappen (in tegenstelling tot een heel aantal andere mannen die gaan klimmen voor Niek) dat je beter 20 kilo lichter kan zijn, dan dat je een fiets koopt voor vele duizenden Euro’s om 200 gram te besparen.

Maar Tonny en Primoz. Het is een beetje saai verhaal. Het zijn van die jongens die goed zijn in alle sporten die ze doen. Mag ik nog zeggen dat Primoz vroeger een getalenteerd skischansspringer was? En als je dan overstapt op fietsen, dan ben je ook de beste. Je wint de Vuelta 2 keer, pakt in totaal 11 ritzeges in de grote rondes. En passant neem je Luik-Bastenaken-Luik even mee en dan heb ik het nog niet eens over de kleinere rondes.

En in 2020 won hij de Tour. Oh nee, net niet. Wat was dat een deceptie voor de man die alles zo perfect plande en vervolgens uitvoerde. Met een comfortabele voorsprong (zo leek het) begon hij aan de laatste tijdrit. Wat kan er mis gaan, hij is immers tijdritspecialist? Maar op de flanken van de Planche de Belles Filles moest hij, met een wel heel raar zittende helm, zijn meerdere erkennen in de ontketende Pogacar. Maar dit was dan ook echt het enige moment dat de beste man niet won.

Wout van Aert

Ik ga ervanuit dat het allemaal nog wel goed komt tussen Primoz en de Tour. En het komt zeker goed tussen Tonny en de Alpe. Hij en Primoz zijn geboren klimmers, daarbij kunnen ze ook goed alleen rijden. Ach wat zever ik nou? Deze heren kunnen alles! Zes keer Alpe d’Huez rijden zij voor het ontbijt al op.

En als de vrouw van Tonny zich verveelt, omdat haar man zoveel op de fiets zit, dan kan ze net als die van Roglic een boek gaan schrijven. Het boek gaat, naar het schijnt, over wielrennen en het leven met een wielrenner (ik heb geen idee, ik heb het niet gelezen). Het heet kilometer nul. Ik zou wel aan de vrouw van Tonny willen voorstellen om niet over wielrennen te schrijven, anders raak ik straks nog mijn baan kwijt.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.