#14 Wilco de rode lantaarn

Gepubliceerd op 11 juni 2021 om 10:20

Wilco de Rode Lantaarn. En als we het hebben over de rode lantaarn, dan hebben we het natuurlijk over Kenny van Hummel. Door zijn optreden in de Tour de France van 2009 is hij uitgegroeid tot een ware cultheld en dat zou Wilco ook zo maar kunnen lukken.

Wilco heeft hiermee wel zijn evenbeeld gevonden. Beide heren hebben namelijk een bloedhekel aan klimmen. Kenny is zelfs door de Franse sportkrant l’Equipe uitgeroepen tot de slechtste klimmer ooit! Geen renner is zo vaak als laatste gefinisht in een bergetappe in de Tour. Maar let hier dan wel even op! Het finisht dus wel, binnen de tijd! Daarmee concluderen wij ook dat Kenny geen laffe opgever is. Nee, hij bleef altijd knokken.

Bij de eerste verkeersdrempel of brug, desnoods nog voor de officiële start vloog Kenny al van het peloton af, zodat hij alle bergetappes in de Tour als een individuele tijdrit moest rijden. En niet stiekem aan de wagen hangen, want die Franse A.S.O.’s (de organisatie van de Tour) houden je streng in de gaten. Als je vals speelt, ook al is dat op een uur van de winnaar, dan word je genadeloos gediskwalificeerd. Maar, Kenny speelt dus ook niet vals en blijft knokken. Met ware doodsverachting stortte Kamikaze Kenny zich dan weer de afdaling in om wat tijd terug te winnen, want hij moest en zou Parijs halen. En dat ging goed door de Pyreneeën en de eerste twee Alpenritten, maar in de derde en laatste Alpenrit kwam hij in de afdaling ten val en moest hij opgeven. De droom van sprinten op de Champs Elysees (en dan lag de winst natuurlijk ook voor het grijpen voor deze topsprinter) spatte uiteen.

Maar de oplettende lezer ziet wederom een overeenkomst tussen Wilco en Kenny. Want naast Kamikaze Kenny kan Waaghals Wilco met de beste mee in een afdaling. Beide heren zijn meer gemaakt voor de echt hoge snelheden. Beide heren kennen geen angst, maar je kan het ook overdrijven Wilco. U moet weten dat Wilco nog twijfelt om het avontuur van Alpe d’Huez aan te gaan met een racefiets of met een mountainbike. Nu zou je zeggen dat een afdaling van de Alpe over het asfalt al spannend genoeg is, maar niet voor Waaghals Wilco. Hij overweegt ten minste één keer de off-road afdaling van de Alpe. Hopelijk loopt het dalen wel beter af dan bij Kamikaze Kenny.

Oh ja, vanwege zijn wat zwaardere gestel en zijn materiaal, zal Wilco het bij een of twee keer Alpe houden. Ik hoop hem over te halen om tot 2 keer te gaan. Gewoon omdat Kenny ook vaak een bergje meer over moest dan hij zou willen. Daarbij heeft Kenny in 2014 in 3 continenten etappes gewonnen. In de wel bekende ronde van Langkawi pakte hij de 6e etappe, in de ronde van Venezuela de 10e etappe en in de ronde van Azerbeidzjan de 1e etappe (en dus ook de leiderstrui. Dat zijn dus 3 continenten, als je Azerbeidzjan bij Europa rekent (en waarom niet? ze doen mee aan het Eurovisie Songfestival. Sterker nog ze wonnen in 2011 met Eli en Nikki (niet Terpstra) met het nummer ‘Running scared’ (wie kent het niet?). Zelf ben ik meer een fan van Səmra Rəhimli, de inzending van 2016.

Dus Wilco, laten we een berg pakken per continent. En weet je wat het mooie is? Dan mag je ook nog een keer extra afdalen!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.