#15 Kees Gesink

Gepubliceerd op 18 juni 2021 om 10:31

Kees Gesink, de tweede klimgeit. Eigenlijk een hardloper, maar ook pas sinds kort. Helemaal verslaafd met het hardloopvirus. Zeven dagen in de week loopt de beste man en is daardoor net als zijn gekoppelde renner, graatmager. Je gaat met zo’n lichaam op het strand geen indruk maken, maar je kan er wel als een van de snelste een berg mee oprijden. Immers, ieder kilootje moet mee omhoog.

Ik weet niet of u een beetje opgelet heeft bij natuurkunde, maar massa (m) kost energie. Daar hebben wij voor het wielrennen 2 soorten van:

  • Kinetische energie: ½ x m x v2, waarbij ‘v’ snelheid is
  • Zwaarte energie: m x g x h, waarbij ‘g’ de zwaartekracht is en ‘h’ het aantal hoogtemeters is dat je moet overbruggen.

Op twee manieren word je dus gepakt als je te zwaar bent. Nou Kees en Robert mooi niet. Keihard en veel trainen en je aan een streng dieet houden, zorgt ervoor dat deze mannen geen grammetje te veel hebben.

Eigenlijk vind ik het verhaal van Robert Gesink een beetje, tsja hoe zeg ik dat nou politiek correct, jammer. Geboren als klassementsrenner en ook echt heel goed begonnen als jonkie met een 6e en het jaar erop 7e plek in het eindklassement van de Vuelta. Het jaar erop 4e in de Tour en toen was het jochie nog maar net 24. Hij reeg de overwinningen van jongerenklassementen aaneen, Ronde van California (3x), van Duitsland, Parijs-Nice, en Tirreno-Adriatico (2x). Dat beloofde wat, maar het kwam er eigenlijk nooit uit, meer dan eens door valpartijen. Altijd bij de besten, maar nooit echt iets grootst winnen. Gelukkig pakte hij nog wel in 2016 een etappe in de Vuelta.

Daarmee is Robert Gesink misschien wel de meest onderschatte berggeit van het peloton. En dat zag Kees maar al te goed: Robert is een topper. Ondanks het feit dat ‘Klimmen voor Niek’ geen wedstrijd is, zal er onderling toch gekeken worden wie er de snelste van allemaal gaat worden. Als je je Gesink noemt, dan zal je nooit winnen, maar je gaat zeker finishen en zelfs met de besten. Als hij had willen winnen van Tonny Roglic, dan had hij zich misschien beter Kees Pogacar kunnen noemen. Hij zal de wedstrijd met Tonny Roglic 4 klimmen aangaan, maar het hardloopvirus is zo sterk geworden dat hij zijn fiets daarna aan de wilgen zal hangen om al rennend zijn 5e klim te voltooien.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.